Tesar


Tesar je najtraženije zanimanje u graditeljstvu. Vježbe odrađujemo u istom prostoru kao i zidari.

Pogledaj iz drugog ugla kako izgleda naš radni prostorOpis zanimanja

Što ću raditi?

  • tesar obrađuje drvo, izrađuje skele, oplate i razne građevne konstrukcije
  • izrađuje, montira i podiže drvene konstrukcije na gradilištu
  • Montira skele i radne platforme, oplate za sve vrste konstruktivnih i nekonstruktivnih elemenata na objektu
  • izrađuje krovne konstrukcije, skele i toplinske izolacije potkrovlja, drvena stubišta i ostale drvene objekte
  • na temelju tehničko-tehnološke dokumentacije odabire potrebne materijale, alate i strojeve
  • priprema i spaja konstrukcijske elemente

Budući da tesari izrađuju konstrukcije koje su bitne za stabilnost i sigurnost određenih građevina i ljudi koji na njima rade, libelama, viskovima i drugim mjernim instrumentima, prijeko je potrebno stalno nadzirati kakvoću napravljenoga. U te poslove ulazi i izradba skela (privremenih konstrukcija) kojima se osiguravaju radnici koji rade na visini. Tesari najčešće izrađuju velike konstrukcije u dijelovima koje potom spajaju u cjeline. Dio poslova mogu obavljati na tlu, a najveći dio izvode na visini.

Radni uvjeti

Pripremni dio poslova tesari obavljaju u radionicama, gdje na strojevima obrađuju elemente koje poslije ugrađuju u konstrukcije. Pretežni dio radnog vremena tesari rade na otvorenome, i to najčešće na građevinama. Relativno velik dio radnog vremena provode na radovima koji se izvode na visini.

Poželjne osobine

Tesari moraju imati zdrav koštano-zglobni, cirkulacijski i dišni sustav. Prijeko su potrebni uredan vid i vidno polje te osjećaj ravnoteže. Strah od visine i preosjetljivost na buku onemogućuju rad u tesarskom zanimanju. Naglašen je zahtjev za emocionalnom stabilnošću i općom tjelesnom spretnošću.

Zapošljavanje i zarade

Zanimanje tesara deficitarno je na našem području, stoga tesari vrlo brzo mogu naći posao i napredovati u struci.

Tesari se uglavnom zapošljavaju u građevinarstvu i obrtništvu. Potrebe za tesarima znatno su veće od broja radnika osposobljenih za taj posao. Mnoga građevna poduzeća nude učenicima stipendije tijekom školovanja i osiguravaju zaposlenje. Zarade tesara veće su od prosječnih zarada drugih zaposlenika iste kvalifikacije. Određeni postotak dobivaju zbog otežanih radnih uvjeta i deficitarnosti zanimanja. Nakon položenog majstorskog ispita mogu otvoriti vlastiti obrt.

Nastavni plan i program - tesar - jmo

© 2021 Medijska skupina i Poduzetnički tim Obrtničke škole Požega
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti