Konobar

Čovjek je ključ uspjeha u turizmu, 

a konobar je srce svakog ugostiteljskog objekta.

Promišljaš li o zanimanju konobar, pogledaj nekoliko video zapisa. Sve ovo su naši vrijedni učenici:

Naša matična učionica zove se "trojka"

Ali..od nove školske godine u kojoj nam i ti dolaziš, postali smo pravi restoran!

Pogledaj:

..ovako veliki restoran treba vrijedne ruke, nadamo se da će biti tvoje.


E, a znaš li što je super?

Možeš dobiti stipendiju od 1.200,00kn!

Valamar učenicima turističko-ugostiteljskih zanimanja kuhar, konobar, slastičar i turističko-hotelijerski komercijalist svake godine nudi atraktivan program stipendiranja u vrijednosti od 1.200 kuna mjesečno tijekom školske godine u trajanju od 10 mjeseci sve do završetka školovanja.

Stipendiranje učenika Valamar osigurava kroz partnersku suradnju s Ministarstvom turizma, a obveza svih stipendista jest da tijekom stipendiranja redovito pohađaju nastavu, upišu školsku godinu i uredno maturiraju. U jednom od 34 hotela i ljetovališta i 15 kamping ljetovališta učenici imaju priliku steći radno iskustvo, a po završetku školovanja osigurano im je i prvo zaposlenje kod vodećeg poslodavca u turizmu u Hrvatskoj. Osim toga, Valamar svojim stipendistima koji dolaze iz drugih destinacija osigurava smještaj i tople obroke. Valamar je najveći pojedinačni stipenditor u Hrvatskoj, a ove godine u svojim hotelima i ljetovalištima od Istre i Kvarnera do Dubrovnika zapošljava 7.000 zaposlenika.



Ako te zanima što sve radi konobar...

Što ću raditi?

  • dočekati i smjestiti goste za stol, primiti narudžbu
  • pružiti uslugu posluživanja hrane, pića i napitaka u ugostiteljskim objektima
  • postaviti stol, ispostaviti račun i naplatiti uslugu
  • postaviti pribor za pojedine obroke i poslužiti sve vrste jela
  • pripremiti i dogotoviti pojedina jela kraj stola gosta
  • poslužiti piće i napitke
  • naplatiti konzumaciju
  • ispratiti gosta i pospremiti radni prostor

Gdje mogu raditi?

  • u restoranima, hotelima, motelima, hostelima, kavanama, barovima, slastičarnicama
  • u ugostiteljskim objektima na prijevoznim sredstvima (brodovi, vlakovi, avioni)

Vještine i znanja potrebna u zanimanju konobara

  • postupati prema pravilima lijepog ponašanja
  • primjereno poslovno komunicirati na hrvatskome i barem jednom stranom jeziku
  • poznavati sav inventar koji se koristi u restoranu i pravilno ga održavati
  • pravilno postavljati stolno rublje i pribor za jelo
  • biti pažljiv i uredan pri radu s malim stolnim inventarom
  • poznavati jela hrvatske nacionalne kuhinje, ali i važnijih svjetskih kuhinja te njihov način pripreme i posluživanja
  • poznavati i sastavljati jelovnike, vinske karte i cjenike pića
  • preporučiti pića uz pojedina jela
  • primijeniti sve načine posluživanja prema pravilima struke

Specifičnosti struke

Konobar tijekom obavljanja posla poštuje visoke ugostiteljske standarde, stoga podliježe sanitarnom pregledu. Njegov rad često je organiziran u smjenama, noću, vikendima i blagdanima. Posao se obavlja isključivo u stojećem položaju uz česta saginjanja i puno kretanja (hodanja). Posao zahtijeva tjelesnu izdržljivost, spremnost na suradnju, rad prema uputama i odgovornost prema radu. Kako bi konobar mogao uspješno obavljati posao, traži se da ima razvijenu grubu i finu motoriku, koordinaciju ruka - oko, uredan vid, sluh, njuh i govor, mogućnost raspoznavanja boja, visoke osobne higijenske navike te održavanje higijene radnog prostora.

© 2021 Medijska skupina i Poduzetnički tim Obrtničke škole Požega
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno!