Kuhar

Pozdrav, masterchefe

Odlučiš li se postati kuhar u  ovoj učionici ćeš ići na vježbe iz kuharstva. Zovemo ju "dvojka" - ali unutra se stvarno kuha za deset!

Ali, samo zbog tebe.. iduće godine napredujemo i dobivamo još jedan prostor.. veliki... Ima mjesta i za tebe, pogledaj koliko se širimo

Baci oko na vježbe - sotirana govedina i njoke

Ovdje upišite podnaslov

Znaš nije ti to tako strašno, malo sjeckaš, malo miješaš, pirjaš, sotiraš, pečeš, kuhaš...

Nije da se hvalimo...

ali pogledaj kako učenica drugog razreda fantastično kuha!

Učenica 2.pl razreda predstavljala nas je na regionalnom natjecanju WSC u disciplini kuharstvo.

Znamo da video malo duže traje, ali vrijedi svake sekunde.. a tek poslije..

Izgleda ukusno, zar ne?

E, a znaš li što je super? 

Možeš dobiti mjesečnu stipendiju od 1.200,00kn!

Valamar učenicima turističko-ugostiteljskih zanimanja kuhar, konobar, slastičar i turističko-hotelijerski komercijalist svake godine nudi atraktivan program stipendiranja u vrijednosti od 1.200 kuna mjesečno tijekom školske godine u trajanju od 10 mjeseci sve do završetka školovanja.

Stipendiranje učenika Valamar osigurava kroz partnersku suradnju s Ministarstvom turizma, a obveza svih stipendista jest da tijekom stipendiranja redovito pohađaju nastavu, upišu školsku godinu i uredno maturiraju. U jednom od 34 hotela i ljetovališta i 15 kamping ljetovališta učenici imaju priliku steći radno iskustvo, a po završetku školovanja osigurano im je i prvo zaposlenje kod vodećeg poslodavca u turizmu u Hrvatskoj. Osim toga, Valamar svojim stipendistima koji dolaze iz drugih destinacija osigurava smještaj i tople obroke. Valamar je najveći pojedinačni stipenditor u Hrvatskoj, a ove godine u svojim hotelima i ljetovalištima od Istre i Kvarnera do Dubrovnika zapošljava 7.000 zaposlenika.



Zanima te što radi kuhar?


Što ću raditi?

  • pripremati sve vrste toplih i hladnih jela
  • sastavljati dnevne i tjedne jelovnike
  • pripremati jela po narudžbi
  • naručivati, preuzimati i skladištiti živežne namirnice
  • dijeliti hranu na pojedinačne obroke i dekorirati je
  • pripremati i spravljati hladna i topla jela i kolače prema dnevnom jelovniku

Gdje ću raditi?

  • u ugostiteljskim objektima kao što su restorani, hoteli (uključujući visoke klase restorana i hotela)
  • u odmaralištima
  • bolnicama i lječilištima
  • u privatnim domovima
  • u objektima za dostavu hrane - catering

Profesionalni kuhar mora posjedovati sljedeće vještine i znanja

  • znati pripremiti sve vrste hladnih predjela i jela, juha, glavnih gotovih jela, priloga, variva i garnitura, salata i deserata prema određenom jelovniku ili meniju
  • bilježiti podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka, hrane te kontrolu skladišta i zaliha namirnica
  • brinuti o održavanju strojeva i uređaja u kuhinji
  • brinuti o osobnoj higijeni, ali i higijeni radnog prostora
  • odrediti tehnologije pripremanja hrane i njezino gotovljenje (korištenjem različitih vrsta tehnoloških postupaka - kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo)
  • primjenjuje znanja o količinskim normativima, programiranju i planiranju prehrane te higijenskim i tehničkim propisima
  • poznavati različite specifične jelovnike, npr. dijetalne, vegetarijanske, makrobiotičke, one prilagođene pojedincu (npr. prehrana sportaša) te različita jela Hrvatske nacionalne kuhinje, ali i važnijih svjetskih kuhinja
  • imati razvijen smisao za ljepotu, estetiku i stvaralaštvo
  • kreativnost u spravljanju jela, korištenju različitih začina i dekoriranju gotovih obroka
  • poznavati osnove francuskog jezika


© 2021 Medijska skupina i Poduzetnički tim Obrtničke škole Požega
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno!