Kuhar

Pozdrav, masterchefe

Odlučiš li se postati kuhar u  ovoj učionici ćeš ići na vježbe iz kuharstva. Zovemo ju "dvojka" - ali unutra se stvarno kuha za deset!

Osim naše dvojke, imamo još jednu specijaliziranu učionicu za kuharstvo. Dobrodošli u našu masterchef kuhinju

Baci oko na vježbe - sotirana govedina i njoke

Ovdje upišite podnaslov

Znaš nije ti to tako strašno, malo sjeckaš, malo miješaš, pirjaš, sotiraš, pečeš, kuhaš...

Flambirane palačinke

Jeste li se spremni okušati u pripremi neodoljivog deserta?

Marko i Marija za vas (odnosno za nas) flambiraju palačinke.


Ako Vas zanima recept pogledajte u našem školskom listu:

https://put-skolski-list-1.webnode.hr/l/flambirane-palacinke/


Kuhaju naši učenici i kod kuće - jer naučili su u školi!

Čuvajmo naše običaje - Poderane gaće

Naravno da pratimo nove trendove u kuharstvu ali ne zaboravljamo tradiciju. U našem novom praktikumu po starom receptu smo  pripremili "poderane gaće" ili lepinjice.

Recept potražite u školskom listu PUT koji prati sve što učenici rade:

https://put-skolski-list-1.webnode.hr/l/poderane-gace/


Nije da se hvalimo...

ali pogledaj kako učenica drugog razreda fantastično kuha!

Učenica 2.pl razreda predstavljala nas je na regionalnom natjecanju WSC u disciplini kuharstvo.

Znamo da video malo duže traje, ali vrijedi svake sekunde.. a tek poslije..

Izgleda ukusno, zar ne?


Zanima te što radi kuhar?


Što ću raditi?

  • pripremati sve vrste toplih i hladnih jela
  • sastavljati dnevne i tjedne jelovnike
  • pripremati jela po narudžbi
  • naručivati, preuzimati i skladištiti živežne namirnice
  • dijeliti hranu na pojedinačne obroke i dekorirati je
  • pripremati i spravljati hladna i topla jela i kolače prema dnevnom jelovniku

Gdje ću raditi?

  • u ugostiteljskim objektima kao što su restorani, hoteli (uključujući visoke klase restorana i hotela)
  • u odmaralištima
  • bolnicama i lječilištima
  • u privatnim domovima
  • u objektima za dostavu hrane - catering

Profesionalni kuhar mora posjedovati sljedeće vještine i znanja

  • znati pripremiti sve vrste hladnih predjela i jela, juha, glavnih gotovih jela, priloga, variva i garnitura, salata i deserata prema određenom jelovniku ili meniju
  • bilježiti podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka, hrane te kontrolu skladišta i zaliha namirnica
  • brinuti o održavanju strojeva i uređaja u kuhinji
  • brinuti o osobnoj higijeni, ali i higijeni radnog prostora
  • odrediti tehnologije pripremanja hrane i njezino gotovljenje (korištenjem različitih vrsta tehnoloških postupaka - kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo)
  • primjenjuje znanja o količinskim normativima, programiranju i planiranju prehrane te higijenskim i tehničkim propisima
  • poznavati različite specifične jelovnike, npr. dijetalne, vegetarijanske, makrobiotičke, one prilagođene pojedincu (npr. prehrana sportaša) te različita jela Hrvatske nacionalne kuhinje, ali i važnijih svjetskih kuhinja
  • imati razvijen smisao za ljepotu, estetiku i stvaralaštvo
  • kreativnost u spravljanju jela, korištenju različitih začina i dekoriranju gotovih obroka
  • poznavati osnove francuskog jezika


© 2021 Medijska skupina i Poduzetnički tim Obrtničke škole Požega
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti