Kuhar
Pozdrav, masterchefe
Odlučiš li se postati kuhar u ovoj učionici ćeš ići na vježbe iz kuharstva. Zovemo ju "dvojka" - ali unutra se stvarno kuha za deset!
Osim naše dvojke, imamo još jednu specijaliziranu učionicu za kuharstvo. Dobrodošli u našu masterchef kuhinju
Baci oko na vježbe - sotirana govedina i njoke
Ovdje upišite podnaslov
Znaš nije ti to tako strašno, malo sjeckaš, malo miješaš, pirjaš, sotiraš, pečeš, kuhaš...
Flambirane palačinke
Jeste li se spremni okušati u pripremi neodoljivog deserta?
Marko i Marija za vas (odnosno za nas) flambiraju palačinke.
Ako Vas zanima recept pogledajte u našem školskom listu:
https://put-skolski-list-1.webnode.hr/l/flambirane-palacinke/
Kuhaju naši učenici i kod kuće - jer naučili su u školi!
Čuvajmo naše običaje - Poderane gaće
Naravno da pratimo nove trendove u kuharstvu ali ne zaboravljamo tradiciju. U našem novom praktikumu po starom receptu smo pripremili "poderane gaće" ili lepinjice.
Recept potražite u školskom listu PUT koji prati sve što učenici rade:
https://put-skolski-list-1.webnode.hr/l/poderane-gace/
Nije da se hvalimo...
ali pogledaj kako učenica drugog razreda fantastično kuha!
Učenica 2.pl razreda predstavljala nas je na regionalnom natjecanju WSC u disciplini kuharstvo.
Znamo da video malo duže traje, ali vrijedi svake sekunde.. a tek poslije..
Izgleda ukusno, zar ne?
Zanima te što radi kuhar?
Što ću raditi?
- pripremati sve vrste toplih i hladnih jela
- sastavljati dnevne i tjedne jelovnike
- pripremati jela po narudžbi
- naručivati, preuzimati i skladištiti živežne namirnice
- dijeliti hranu na pojedinačne obroke i dekorirati je
- pripremati i spravljati hladna i topla jela i kolače prema dnevnom jelovniku
Gdje ću raditi?
- u ugostiteljskim objektima kao što su restorani, hoteli (uključujući visoke klase restorana i hotela)
- u odmaralištima
- bolnicama i lječilištima
- u privatnim domovima
- u objektima za dostavu hrane - catering
Profesionalni kuhar mora posjedovati sljedeće vještine i znanja
- znati pripremiti sve vrste hladnih predjela i jela, juha, glavnih gotovih jela, priloga, variva i garnitura, salata i deserata prema određenom jelovniku ili meniju
- bilježiti podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka, hrane te kontrolu skladišta i zaliha namirnica
- brinuti o održavanju strojeva i uređaja u kuhinji
- brinuti o osobnoj higijeni, ali i higijeni radnog prostora
- odrediti tehnologije pripremanja hrane i njezino gotovljenje (korištenjem različitih vrsta tehnoloških postupaka - kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo)
- primjenjuje znanja o količinskim normativima, programiranju i planiranju prehrane te higijenskim i tehničkim propisima
- poznavati različite specifične jelovnike, npr. dijetalne, vegetarijanske, makrobiotičke, one prilagođene pojedincu (npr. prehrana sportaša) te različita jela Hrvatske nacionalne kuhinje, ali i važnijih svjetskih kuhinja
- imati razvijen smisao za ljepotu, estetiku i stvaralaštvo
- kreativnost u spravljanju jela, korištenju različitih začina i dekoriranju gotovih obroka
- poznavati osnove francuskog jezika